!

Obserwuj Mnie

Kurczak_Ryż_Brokuły : Można inaczej.



By  Mariusz Lutka     kwietnia 01, 2016     
Jest to standardowy zestaw dla osoby trenującej, lecz podany w troszeczkę innej wersji. Założenie jest takie, osoby które angażują się w sport, często minimalizują wszystkie aspekty dietetyczne i uciekają do podstaw, eliminując warzywa, często zostając tylko przy zwiększonej porcji protein. PAMIĘTAJ! Nie chodzi tu tylko o sam fakt posiadania mięśni, lecz ich jakość, witaminy są głównym elementem w Twojej diecie, więc ich nie unikaj. Waloryzowany kurczak, również posiada wady, lecz dodając "Zielone" sprawiasz, że Twoja dieta pozostaje zbilansowana. Są dane produkty które faktycznie działają na Twój organizm pozytywnie, lecz nie są idealne, aby temu zaradzić i dobrze funkcjonować, należy pamiętać o różnorodności, która pozwoli na odnalezieniu złotego środka. 

Brokuły gotujemy w wodzie, staram się ograniczać przyprawy do minimum i chodzi tu o przyprawy typu, sól .. glutaminian sodu. Po kilku minutach od zagotowania wody dodajemy woreczek ryżu basmati, chodzi tu o fakt, żeby sam ryż miał styczność z brokułami w celu pozyskania chociaż drobnego stopnia witamin. Po ugotowaniu ryż wyciągamy, wodę odlewamy, lecz nie do końca, zostawiamy odrobinę, żeby blendowanie warzyw było łatwiejsze, do całości dodajemy posiekaną natkę szczypiorku, pietruszki, koperku, mając na celu podbicie witamin, oraz doprawiamy. Ja użyłem bazyli, oregano oraz soli, dobrym elementem jest podkręcić wszystko w tłuszcze, więc dolewamy odrobinę oliwy z pestek winogron. (Można tu również posłużyć się innymi tłuszczami, w zależności od gustu).

Marchewkę, korzeń pietruszki, cebule czerwoną oraz białą, po obróbce wstępnej, kroimy w paseczki i smażymy na małym oleju, (olej z pestek winogron) w momencie gdy warzywa zmiękną, dodajemy wcześniej ugotowany ryż, razem wszystko mieszamy przez 2-3 minuty. (w tym przypadku zbędne są przyprawy).

Pierś z kurczaka przekroić wzdłuż, tak, żeby uzyskać dwa fajne filety, mięso lekko rozklepać, aby naruszyć włókna, co pozwoli nam na szybsze usmażenie mięsa, (będzie bardziej soczyste). Przed położeniem na patelnie posypać oregano oraz bazylią z dwóch stron. Lekko rozgrzać patelnie, wylać olej, i następnie smażyć, przewracając co około 1 minuty.



Mariusz Lutka

Jeżeli jesteś zadowolony z przeczytanego artykułu, podziel się nim ze znajomymi. Dziękuję!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


Google+ Followers

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate